Acoperis inversat
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
Anyhoo [7 editari] |
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Acoperis inversat
Ce este un acoperiş inversat?
Un acoperiş inversat este o terasă a cărei termoizolaţie este montată deasupra membranei hidroizolantă.
Care sunt principalele avantaje ale unui acoperiş inversat?
În primul rând, termoizolaţia protejează membrana hidroizolatoare împotriva temperaturilor extreme, a expunerii la razele ultraviolete şi a impactului mecanic, prelungind astfel cu mult durata sa de viaţă. În al doilea rând, poziţia termoizolaţiei elimină riscul condensării între diferitele straturi ale acoperişului. Pentru mai multe informaţii accesaţi “Termoizolarea acoperişurilor inversate”.
De cât timp se foloseşte sistemul acoperişurilor inversate?
Conceptul de acoperiş inversat a fost dezvoltat de către Dow in anii ’50 şi şi-a demonstrat utilitatea în toţi aceşti ani pe întreg mapamondul. Până în prezent, peste 45 milioane de metri pătraţi de plăci ROOFMATE™ au fost montaţi în Europa.
Există studii privind utilitatea pe termen lung a plăcilor din STYROFOAM în sistemul de acoperiş inversat?
Studiile acoperişurilor inversate au arătat că plăcile termoizolante din STYROFOAM™ nu îşi pierd proprietăţile termice sau mecanice nici după 30 de ani de la instalare.
Ce finisaje se pot aplica unui acoperiş inversat?
Acoperişurile inversate se pot finisa cu pietriş agregat, dale de pavaj, terase-grădini extensive sau intensive sau sisteme de parcări.
Este necesar ca un acoperiş inversat să aibă un strat separator?
Se recomandă utilizarea unor straturi separatoare în construcţia acoperişurilor inversate. Fie se foloseşte ROOFMATE R şi o membrană hidroizolatoare, fie ROOFMATE MK şi o membrană hidroizolatoare, permeabilă la vapori.
Poate fi transformat un acoperiş plan convenţional într-unul inversat?
Da, în principiu, performanţa termică a unui acoperiş plan convenţional poate fi sporită prin adăugarea unei izolaţii deasupra membranei hidroizolatoare....mai mult despre Acoperis inversat...[1]
Acoperis "inversat" cu protectie de pietris
In constructia standard a acoperisurilor plate "inversate" - necirculabile - se aplica peste termoizolatia acoperisului un strat de min. 5 cm grosime din pietris spalat (granulatia 16/32).
Aceasta are rolul de balast si protectie la UV pentru panourile izolatoare Roofmate dispuse peste membrana hidroizolanta. Intre stratul de pietris si termoizolatie trebuie pozate o membrana de separatie avand cca. 140g/m2, care sa permita difuzia fara a retine apa, creand coeziune intre panourile izolante. De-a lungul marginilor terasei se recomanda aplicarea unor cantitati mai mari de balast sau dispunerea de dale din beton de 5-6 cm grosime, pentru a preveni actiunea exfoliatoare a vantului.
Toate avantajele sistemului de izolatie inversata, se aplica si in cazul acoperisurilor-gradina, obtinandu-se o siguranta suplimentaraprin pozarea panourilor Roofmate peste membrana. Deasupra izolatiei se pozeaza urmatoarele straturi: strat de separatie, strat de drenaj permitand difuzia (de ex. pietris sau argila expandata), strat de filtrare, substrat al solului. Se pot realiza acoperisuri verzi extinse sau intensive folosind sistemul de izolatie inversata, insa in cazul gradinilor cu exploatare intensiva apa trebuie lasata sa se scurga din stratul de drenaj, nefiind permisa acumularea sa pe acoperis....mai mult despre Acoperis inversat...[2]
Acoperisuri plane inversate
Acoperişurile, în special acoperişurile plane, sunt unele dintre pǎrţile cele mai expuse ale unei clǎdiri. De aceea compoziţia structuralǎ corespunzǎtoare este un factor determinant pentru durata de viaţǎ a acoperişului. La acoperişurile plane cu structura convenţionalǎ (clasicǎ), izolaţia termicǎ este amplasatǎ deasupra planşeului dar sub membrane hidroizolatoare. Membrana este izolatǎ termic de restul construcţiei acoperişului, fiind astfel expusǎ la fluctuaţii mari de temperaturǎ cu risc crescut de deteriorare prematurǎ. Când se aplicǎ conceptul de acoperiş "inversat", riscul de deteriorare este micşorat.
Panourile de izolaţie termicǎ amplasate deasupra membranei hidroizolante asigurǎ protecţie împotriva unui numǎr de factori care conduc la deteriorare:
- temperaturi extreme: la acoperişurile inversate temperatura membranei se menţine într-un interval îngust (vezi desenul de mai jos),
- impactul climatic şi al radiaţiei UV,
- impactul mecanic în timpul perioadei de construcţie, utilizare şi întreţinere,
- deformarea membranei: membrane hidroizolantǎ de pe latura caldǎ a izolaţiei termice acţioneazǎ şi ca o barierǎ de vapori.
Structura celularǎ închisǎ a panourilor de ROOFMATE™ SL-A este baza proprietǎţilor fizice şi termice excelente. Panourile ROOFMATE SL-A îndeplinesc toate cerinţele ca materiale de izolaţie pentru acoperişuri inversate:
- lipsa capilǎritǎţii,
- absorbţie de apǎ neglijabilǎ,
- rezistenţǎ la cicluri de îngheţ-dezgheţ,
- rezistenţǎ mecanicǎ mare.
Sistemul de izolaţie tip acoperiş - inversat s-a dovedit a fi de succes de peste 35 ani în Europa. Durata de viaţǎ a sistemului ca şi comportarea sa pe termen lung, au fost examinate de mai multe ori de institute de cercetare independente şi de experţi în construcţii. Constatǎrile lor pot fi rezumate astfel:
- În comparaţie cu acoperişurile convenţionale, durata de viaţǎ a membranei este mai mare, riscul deteriorǎrii este redus, - datoritǎ protecţiei efective şi permanente a membranei.
- Reducerea performanţei termice este exclusǎ dacǎ instalarea sistemului este corectǎ.
- Durata de viaţǎ prognozatǎ pentru un acoperiş inversat corect proiectat şi instalat cu panouri ROOFMATE SL-A este de 45-50 ani, durata de viaţǎ intrinsecǎ a panourilor ROOFMATE SL-A este de peste 50 de ani....mai mult despre Acoperis inversat...[3]